قسمت سوم:هویزه و بنی صدر

🔺 در ایام چهل و یکمین سالگرد حماسه هویزه مروری کرده ایم بر اقدامات و دیدگاه های «ابوالحسن بنی صدر» در روزهای قبل و بعد از حماسه هویزه

✍️ میلاد کریمی/امور پژوهشی زیارتگاه شهدای هویزه

⭕️ زمان، منتظر بنی صدر نماند
🔹 زمان منتظر بنی صدر نماند و اواخر شهریور 59 خیلی زود فرا رسید. اینک مرزهای باز ایران اسلامی از هر نظر برای ورود دشمن آماده بود.
🔹 نبرد آغاز شد، اما بنی صدر باز هم قدمی برنمی داشت و می گفت:«اعزام نیروهای ارتشی باعث انهدام آنها می شود. ما باید به دشمن اجازه دهیم وارد شود و سپس به سبک اشکانیان بجنگیم. یعنی زمین بدهیم دشمن را به داخل بکشانیم و زمان بدست بیاوریم و بعد از آن به دشمن هجوم ببریم.»
🔹 بنی صدر با توجه به ویژگی های شخصیتی و فکری خود سعی داشت بر تمام امور کشور مسلط شود. برای همین هم به جای اینکه از فرصت جانشینی فرماندهی کل قوا برای پیشبرد منافع ملی و امور جنگ بهره جوید، از آن برای تشدید اختلاف بین ارتش و سپاه و تحکیم موقعیت خود علیه نیروهای خط امام استفاده می کرد و همین مسأله باعث ناتوانی کشور در دفع تجاوز عراق در ماه های اول جنگ شد.

⭕️ ارتش جمهوری اسلامی؛ نه ارتش بنی صدر!!
🔹 دکتر قاسم نیسی از مدافعان هویزه در زمان تهاجم دشمن بعثی تعریف می کند:«شهید حامد جرفی (بخشدار هویزه) هر آنچه در توان داشت در توجیه مسوولان استانداری و لشکر 92 به کار برد. حامد دائم تأکید می کرد در صورت اعزام ارتش و مسلح کردن عشایر و مردم، توان محافظت از مرز و ایستادگی در مقابل دشمن را داریم. اما پاسخ لشکر این بود که بنی صدر اجازه نمی دهد عشایر عرب را مسلح کنیم. اصرار کردیم که شما ارتش جمهوری اسلامی هستید؛ نه ارتش بنی صدر که از اوضاع بی خبر است؛ اما فایده ای نداشت. می گفتند: بنی صدر، رئیس جمهور و فرمانده کل قواست. ایشان مشاوران و کارشناسانی دارد که تصمیم می گیرند و ما چاره ای جز اطاعت از دستورات نداریم.»

⭕️ بی اعتماد به مردم و عشایر
🔹 بنی صدر با سیاستی غیرمدبرانه، مردمی که خط مقدم حمله بودند را دلسرد کرده و آشکارا با مقاومت مردمی مخالف بود و می گفت:«اعتمادی به عرب ها ندارم. آنها در کنار عراق قرار خواهند گرفت.»
🔹 این در حالی بود که بزرگانی چون رهبر معظم انقلاب، دکتر چمران و بسیاری از فرماندهان ارتش و سپاه اوقات زیادی را با عشایر در خطوط نبرد می گذراندند و همان زمان آیت الله خامنه ای فرموده بودند:«وقتی بین عشایر می روم نیازی به پاسدار و محافظ ندارم. پاسداران ما همین مردم عشایر هستند.»
🔹 شهید علم الهدی هم که در آبان 59 فرمانده سپاه هویزه شد، ابتدا به سراغ عشایر رفت و در مقابل اظهارات بنی صدر از مردم دلجویی کرد و گفت:«بنی صدر از موقعیت خود سوءاستفاده کرده و علیه عشایر عرب، سخنان ناشایستی به زبان آورده است. او سرانجام از صحنه نبرد می رود، اما ما باید با قدرت جلوی دشمن بایستیم و از سرزمین مان بیرونش کنیم.»


@shohaday_hoveizeh